De tweede oproep in het kader van de Faciliteit Duurzaam Ondernemen en Voedselzekerheid is gepubliceerd.

Voor deze oproep is een budget van € 40 miljoen beschikbaar. Hiervan is € 26,5 miljoen voor subsidiëring van de categorie activiteiten op het gebied van de verbetering van voedselzekerheid en € 13,5 miljoen voor de categorie activiteiten op het gebied van private sectorontwikkeling. Ten opzichte van de vorige oproep is een aantal wijzigingen doorgevoerd.

De belangrijkste wijziging is dat de subsidie nu minimaal € 500.000 en maximaal € 3 miljoen bedraagt (voorheen minimaal € 1 miljoen en maximaal € 20 miljoen). Daarnaast is de thematische focus voor zowel voedselzekerheid als private sectorontwikkeling aangepast. Ook moeten voorstellen binnen deze ronde één integraal project zijn.

De landenlijst volgt de lijst van 66 landen van het Dutch Good Growth Fund (DGGF). Dit wil zeggen dat projecten moeten plaatsvinden in één van de volgende landen: Afghanistan, Albanië, Algerije, Angola, Armenië, Bangladesh, Benin, Bhutan, Bolivia, Bosnië Herzegovina, Burkina Faso, Burundi, Cambodja, Colombia, Congo DR, Djibouti, Egypte, Eritrea, Ethiopië, Filipijnen, Gambia, Georgië, Ghana, Guatemala, India, Indonesië, Jemen, Jordanië, Kaapverdië, Kenia, Kosovo, Laos, Libië, Macedonië, Madagaskar, Malawi, Maldiven, Mali, Marokko, Moldavië, Mongolië, Mozambique, Myanmar, Nepal, Nicaragua, Niger, Nigeria, Pakistan, Palestijnse Gebieden, Peru, Rwanda, Sao Tomé, Senegal, Sierra Leone, Somalië, Sri Lanka, Suriname, Tanzania, Thailand, Tunesië, Uganda, Vietnam, Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika en Zuid-Sudan.

Verder is de deelname van een NGO of kennisinstelling als partner verplicht gesteld en is deelname van lokale NGO’s en het mkb gewenst. Daarentegen is deelname van multinationale ondernemingen nu aan voorwaarden gebonden. De weging van het belang van samenwerking met een publieke instelling (anders dan de Nederlandse Rijksoverheid) is verzwaard.

Aanvragen kunnen tot en met 1 december 2014 (15.00 uur) bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland worden ingediend. De subsidieverlening gebeurt nu in twee in plaats van drie fases: een vrijwillige informele voorfase (intakegesprek) en een formele beoordelingsfase.

Over de faciliteit
Het doel van de Faciliteit Duurzaam Ondernemen en Voedselzekerheid is het stimuleren van duurzame economische ontwikkeling door middel van publiek private partnerschappen voor verbetering van voedselzekerheid en private sectorontwikkeling. Het gaat om partnerschappen met partijen uit Nederland (inclusief de Nederlandse overheid) en daarbuiten, die gezamenlijk initiatieven in OS-landen ontwikkelen.