RIJSWIJK – De Commissie Verantwoorde Vis van het Productschap Vis heeft de volgende 3 ondernemingen uit tientallen voordrachten genomineerd voor de Verantwoorde Visprijs 2012. Het wordt de vijfde keer dat deze prijs wordt uitgereikt.

  1. De gebroeders Schilder (VD 64) zijn genomineerd voor de ontwikkeling van een nieuw bijvangstsorteersysteem voor de garnalenvisserij, die ervoor moet zorgen dat de ongewilde bijvangst levend overboord gaat. Binnenkort starten praktijkproeven op de ST 20 van Wouda.
  2. Johan Seepma (OL 5) is genomineerd vanwege het bedenken, uitwerken, ontwikkelen en uittesten van verbeterde vistuigen voor de garnalenvisserij, waaronder de SeeWing, een vistuig op wielen met speciale lagers.
  3. Visspecialist Wim Klok uit Voorhout zet zich in voor duurzaamheid in elk aspect van zijn zaak, zonder hierbij het bedrijfseconomisch belang uit het oog te verliezen.

Op 16 januari is De Verantwoorde Vis Prijs 2012 tijdens de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst van het Productschap Vis overhandigd aan de Gebroeders Schilder uit Volendam. De ondernemers Schilder hebben een bijvangstsorteersysteem ontwikkeld voor de garnalenvisserij om bijvangst te scheiden van de vangst voor consumptie. Twee jaar geleden waren zij eveneens genomineerd vanwege een overlevingsbak voor paling. Nu hebben ze iets ontwikkeld voor de garnalenvisserij. Alle vangst komt aan boord en wordt in een waterbak levend gehouden. De ongewenste bijvangst gaat snel weer levend overboord terwijl de vangst voor verkoop naar de consument wordt uitgesorteerd voor verdere verwerking. ‘Als dit werkt kan het voor alle andere visserijen in beginsel ook worden toegepast’, zo voorspelt Patrick Schilder.